Mıcır taşı üzerine hazırladığımız içeriğimizde mıcır nedir, boyutları, çeşitleri kullanım alanları nelerdir sorularını yanıtladık.
Boyut olarak 5 ile 38 milimetre arasında bulunan ve kullanım alanlarına göre 100 milimetreye kadar çıkan farklı boyutlardaki mineral kütleleri mıcır olarak tanımlanır.
Özellikle yol yapım çalışmalarında sıklıkla tercih edilen mıcır taşı, bunun dışında farklı birçok amaçla da yaygın olarak kullanılmaktadır.
Doğal özelliklerinin dışında, taş türündeki farklı malzemeler ile de elde edilebilirler. Ancak en yaygın kullanılanları kırma taş şeklinde olup yol yapım çalışmalarında kullanılan şekliyle bilinmektedir. İnşaat sektöründe de beton sağlamlığının sağlanması için en önemli parçalardan biri olan mıcırlar, amacına ve kullanım alanına göre çeşitli doğal malzemelerden üretilirler.
Mıcır Taşı Kullanım Alanları
Kullanım alanları oldukça yaygın olup, taşın niteliğine göre inşaat ve asfalt çalışmaları bunların başında gelmektedir. Özetle kullanım alanları hakkında bilgi verilecek olursa, şunlardan bahsedilebilir;
Yol Yapım Çalışmaları
Yaygın kullanım alanlarının başında yol yapım çalışmaları gelmektedir. Asfalt çalışmalarının en temel elemanlarından olan mıcır, aynı zamanda drenaj ve dolgu amacıyla da yol yapım çalışmalarında kullanılmaktadır. Geçici ve kalıcı yol çalışmalarında tercih edilen mıcırlar, daha sağlam ve sağlıklı yolların oluşmasına önemli katkı sunan unsurlardan biridir.
Peyzaj Çalışmaları
Bu malzemenin kullanıldığı alanlardan biri de peyzaj çalışmalarıdır. Peyzaj alanlarında süsleme amacıyla kullanıldığı gibi, zeminin daha sağlam olmasını sağlamak amacıyla da kullanımı tercih edilebilmektedir.
İnşaat Sektörü
İnşaat sektöründe özellikle sağlam beton ihtiyacını karşılamak için, su ve çimento ile birlikte kullanılmaktadır. Demir gibi bağlayıcı elemanlar ile beraber yapının çok sağlam olmasını sağlamakla birlikte, bağlayıcı elemanlar olmasa bile mıcır ile hazırlanan betonlar sağlıklı ve sağlam olmaktadır.
İnşaatın farklı alanlarında mıcır ile sağlamlaştırılmış yapı harçları kullanılmaktadır. Binaların ara tabliyelerinde, kolon ve kirişlerinde kullanıldığı gibi, farklı yapılarda da tercih edilir. Havaalanı yapım çalışmaları, çevre düzenlemesi, istinaf duvarı gibi çeşitli alanlarda mıcır ile kuvvetlendirilmiş betonlar tercih edilir. Bunların yanı sıra yine büyük su kanallarının yapımında da mıcırla karıştırılmış beton harçlar kullanılır.
Mıcır Boyutları Nelerdir?
Boyutları numaralarla sınıflandırılmıştır ve aşağıdaki gibidir;
- 5 ile 12 mm arası; 1 numara
- 12 ile 22 mm arası; 2 numara
- 22 ile 32 mm arası; 3 numaralı
- 32 ile 38 mm arası; 4 numaralı mıcır
Şeklinde sınıflandırılmaktadırlar. Yapı olarak çıkarılmış oldukları yere göre değişen mıcır taşları, bu nedenle farklı özellikler taşıyabilirler.
Yapılan çalışmalarda en uygun olan mıcır türünü belirlemek için öncelikle ihtiyaçlar belirlenmeli, daha sonra ise yönetmeliğin kabul ettiği taş dikkate alınmalıdır. Maliyet gibi hususlarda bu esnada dikkate alınması gerekenlerden biridir.
Beton üretiminde yıkanmamış mıcır kullanılırken, betonun sülfata dayanıklı olmasına dikkat edilmelidir. Mıcır kullanılarak elde edilen betonun, yapının amacına uygun bir şekilde yüksek dayanıklılığa sahip olması gerekir.
Mıcır Çeşitleri Nelerdir?
Malzemenin çıkarıldıkları yerlere, elde edilişlerine, özgül ağırlıklarına, tane şekline, üretimlerine ve yüzey dokularına göre farklı sınıflara ayırmak mümkündür. Bu ana başlıklar altında alt kategorilere de ayrılmaktadırlar.
Bunlardan kısaca bahsedecek olursak, şunları söyleyebiliriz;
Çıkarıldıkları Yerlere Göre Mıcır Türleri
Çıkarıldıkları yere göre şu çeşitlere ayrılır;
Deniz: İnce taneli malzeme türlerinden biridir. Deniz mıcırlarında istiridye ve midye kabukları gibi çeşitli harici malzemeler bulunabileceğinden, kullanımı önemli yapılar için tavsiye edilmemektedir.
Dere: Bu malzeme ise, dere yataklarından elde edilmektedir. Sağlam ve temiz olmaları nedeniyle fazlasıyla tercih edilen türlerden biridir. Tane boyutları farklı olup, genellikle yuvarlak ve oval mıcırlardır.
Buzul: Yüksek rakımlı yerlerde elde edilir. Birçok türü, beton içerisinde kullanıma uygun değildir.
Teras: Yamaç boylarındaki kopan kayalardan elde edilen mıcırlar olarak bilinirler.
Özgül Ağırlıklarına Göre Türleri
Özgül ağırlıklarına göre şu türleri vardır;
Normal: Ağırlıkları, 2,4 ile 2,8 cm3 aralığında farklılık göstermektedir. Beton yapımında en uygun türlerden biri olan normal mıcırlar, yaygın olarak tercih edilmektedirler.
Ağır: 2,8 cm3’den daha fazla ağırlığa sahip olan ve genellikle ağır beton ihtiyacına cevap vermek amacıyla kullanılan mıcır tiplerinden biridir. Röntgen odaları, su depoları veya nükleer santral gibi alanların inşasında sıklıkla tercih edilen türüdür.
Hafif: Ağırlık olarak 2,4 gram / cm3’den daha küçük olan ve beton ihtiyacının hafif olduğu alanlardaki ihtiyaçları karşılamak için kullanılan mıcır çeşitleri arasındadır.
Temin Edilişine Göre Türleri
Yapay mıcırlar: Bu malzeme adından da anlaşıldığı gibi yapay çalışmalar sonucunda elde edilir. Klinker ve cüruf yapay mıcırlar için birer örnektir.
Doğal mıcırlar: Tamamen doğal yöntemlerle elde edilen ve kazanım aşamasında herhangi bir değişikliğe uğramadan kullanılan türlerden biridir. Taşocakları, dere yatakları ve deniz kenarları gibi alanlardan çıkarılmaktadır.
Tane Türüne Göre Türleri
Tane türüne göre mıcır çeşitleri yuvarlak, köşeli, yassı ve uzun türlerde bulunur. Özellikle tırtıklı türleri boşluk içermektedir. Uzun ve yassı çeşitleri kırılmaya müsait oldukları için, yol yapım çalışmaları ve inşaatlarda kullanımları fazla tavsiye edilmemektedir.
Üretimine Göre Türleri
Yan ürünler: Özellikle demir ve çelik sanayinde genelde atık ürünlerin fırınlarda işlem görmesi sonucunda elde edilir.
Doğal mıcırlar: Kayaçlarda oluşan kopmalar sonrasında oluşan çakıl ve kumlar sonucunda elde edilmektedir.
Isıl işlem uygulanan mıcırlar: Şist, kil, vermikülit ve perlit gibi ürünler, ısıl işlem görmüş mıcırlar için örnek verilebilir.
Yüzey Yapılarına Göre Türleri
Dayanım yapıları, yüzeyinin pürüz durumu ve yapışkanlığı gibi çeşitli özelliklere göre mıcırlar şu çeşitlere ayrılır;
- Çok boşluklu
- Kristalli
- Pürüzlü
- Granüler
- Düzgün yüzeyli
- Camsı
Bu içeriğimizin ardından “Taş duvar nasıl yapılır?” yazımızın da ilginizi çekebileceğini düşünüyoruz.
Bu Yazıyı Paylaş!