Doğada bol miktarda bulunan taşlardan birisi olan kireç taşı, genellikle denizlerde oluşur. Türkiye’nin farklı bölgelerinde bol miktarda bulunan bu taş, ölen deniz canlılarının zaman içerisinde tortulaşması sonucunda meydana geldiğinden organik bir madde olduğu da söylenebilir. Deniz canlılarının iskeletlerinin yüksek bir basınç ile birleşmesi ve sonucunda yine bu birleşmenin sıcaklık ve basınç gibi etmenlerle birbirine yapışması sonucu kireç taşı meydana gelir.
Kireç Taşı Nerelerde Kullanılır?
Kireç taşının kullanım alanları genellikle şöyledir;
- İmalat sektörü
- Asfalt çalışmaları ve yapımı
- İnşaat sektörü
- Portland çimento üretimi
- Beton üretimi
- Kireç üretimi
- Toprağın ph değerini artırmak adına tarım alanında
- Baca gazı arıtımı
- Metalürji
Kireç taşı kullanımı bu alanlarda tercih edilirken yine pek çok kullanımda bu taş ile karşılaşılmaktadır.
Kireç Taşı Nedir?
Kireç taşının farklı derecelerde pişirilmesinin ardından suyla karıştırılması sonucunda ortaya çıkan beyaz renkli bir madde olarak bilinen kireç, inorganik esaslı ve bağlayıcılığı yüksek bir maddedir.
Kireç Taşı Nasıl Üretilir?
Doğada CaCO3 olarak bilinen kireç taşı, büyük kayaların ufalanarak fırınlarda yakılması sonucunda meydana gelir. Ülkemizde genellikle Akdeniz Bölgesi’nde bolca bulunur.
Kireç Taşı Hakkında
Kireç taşının kimyasal yapısına bakıldığında %90 oranında kalsiyum karbonat bulunduğu bilgisine erişilmiştir. Karbonatlı tortul bir kayaç türü olarak bilinir. Er-Ga Madencilik şirketi olarak biz farklı sektörler içerisinde kullanılabilecek olan kireç taşlarını işliyor ve müşterilerimizin beğenisine sunuyoruz.
Kireç Taşının Özellikleri
Kireç taşının pek çok özelliği bulunuyor olsa da bazı özellikleri çok daha popüler hale gelmiş ve bilinmektedir.
Kireç taşının özellikleri şunlardır;
- İlk insandan günümüz dünyasına değin pek çok yapının yapım aşamasında kullanılmış olan malzemelerden birisidir.
- Kirecin hammaddesi olarak bilinir.
- Çimentonun keşfedilmesi ile birlikte çimento yapımında %60 oranında kullanılmaktadır.
- Mermer taşlarının ana yapı malzemesini oluşturur.
Özelliklerine bakıldığında kullanım alanı çok fazla olan kireç taşı bu özellikleri ile popüler olarak tercih edilen taş türlerinden birisi olmuştur.
Kireç Taşı Cinsleri Nelerdir?
Kalsiyum karbonat maddesinin çok fazla bulunduğu kireç taşları içerisinde barındırdığı bu maddeye göre farklı isimlere ayrılır;
- Yüksek Karbonatlı Kireç Taşı
- Çok Yüksek Kalsiyumlu Kireç Taşı
- Çok Yüksek Kalsiyumlu Kireç Taşı
- Yüksek Kalsiyumlu Kireç Taşı
- Yüksek Magnezyumlu Kireç Taşı
- Dolomitik Kireç Taşı
- Kalsitik Kireç Taşı
- Magnezyumlu Kireç Taşı
Olmak üzere çeşitli cinsleri bulunan kireç taşı içerisindeki kalsiyum karbonat miktarına göre bu isimleri alır.
İnşaat Sektörü İçerisinde Kireç Taşı Kullanımı
Kireç taşının en çok kullanıldığı alanlar içerisinde ilk olarak inşaat sektörü gelir. Bu alanda kireç taşı daha çok harç yapımında veyahut yol gibi çeşitli alanlarda dolgu malzemesi olarak kullanılır.
Kullanım yerine göre bir seçim yapılırken kireç taşının sertlik ve aşınmaya karşı yıpranma dereceleri göz önüne alınmalıdır. İnce yapılı ve tane tane kırılmış kireç taşları daha çok inşaat harçlarının yapımında kullanılırken, çimento yapımında da hammadde olarak değerlendiriliyor.
Endüstriyel Alanlarda Kireç Taşı Kullanımı Nasıldır?
Endüstriyel alanda birçok ürünün yapımında kullanılan kireç taşı, ilk insandan günümüze değin günlük yaşam içerisinde pek fazla tercih edilen taş türlerinden olmuştur. En çok kullanılan endüstriyel alanlar içerisinde; plastik sanayi, kauçuk, boya, şeker sanayi, cam sanayi ve kağıt sanayi bulunur.
Kireç Taşının Türleri Hakkında
Doğada bulunan kireç taşları bileşenlerine ve kökenlerine göre farklı kategorilerde değerlendirilir. Kireçli kayaçların parçalanması sonucunda kırıntılı kireç kayaçları adı verilirken kalsiyum karbonat tepkimesi sonucunda oluşan kireç taşı türlerine de çökelme kireç taşı adı verilir.
Bu Yazıyı Paylaş!