İnsanlar genelde bu iki kavramı karıştırıyorlar, bu iki kavram bir birine yakın gibi gözüksede çok farklı olayı anlatmaktadırlar. Gelin isterseniz Kat irtifakı ve kat mülkiyeti arasında fark varmıdır, varsa nasıl açıklanır. Kat irtifakının kat mülkiyetine çevirmek için önce arsa durumunda iken kat irtifakı kurulmuş olması gerekir. Kat mülkiyeti nedir kısaca? Kat mülkiyeti, bir taşınmazı “daireye, iş yerine,konuta” ne şekilde sahip olduğunuzu belirleyen kanuni bir tanımlamadır.
Kat mülkiyetine geçiş yapılabilmesi için binanın tamamlanmış olması ve bağımsız bölümlerin belli olması gerekir.
Kat mülkiyeti tesis edilecek yapılarda iskân yani (Yapı Kullanma İzin Belgesi) alınmış olması şarttır. İskân alınmamış bir yapının kat mülkiyetine dönmesi mümkün değildir.
İskânın anlamı ise, yapılmış olan yapının imar durumuna ve inşaat yapısının ruhsata ve mevzuata uygun şekilde inşa edildiğinin gösteren belgedir..
Kat mülkiyeti ve kat irtifakı yapının tamamı için uygulanacak bir rejimlerdir. Bağımsız bölümler için tek başına kurulamaz. Bu sebeple yapının tamamı için kat mülkiyetine başvurulmalıdır.Bu aşamada başvuru esnasında arsa paylarının hangi oranda hangi bağımsız bölüme ait olacağı hesaplanmış ve belirlenmiş olmalıdır.
Benzer şekilde yapının üzerinde bağımsız bölümlerin, eklentilerin ve ortak alanların nerelerin olacağı belirlenmiş olmalıdır.Ana Taşınmazın betonarme yapıda olması gerekir. Ahşap vb. yapılarda kat mülkiyeti tesis edilemeyecektir.
Kat Mülkiyeti Hangi Şekillerde Kurulur?
Kat mülkiyeti kanununa göre ancak kat irtifakı rejiminden sonra kat mülkiyetine geçiş ile olmaktadır. Bu kapsamda iskân alınır, sonra yetkili kişinin 60 gün içinde belgelerini tapu dairesine göndermesiyle kat mülkiyetine kendiliğinden geçilecektir. Kat mülkiyetine başvuruyu ancak arsa sahipleri / ya da kat irtifakı sahipleri de talep edebilir veya vekâlet varsa vekil olan kişi.
En çok sorulan soruların başında kat irtifakı ile kat mülkiyeti arasında ne fark vardır? Evimin Kat irtifakı var bu yeterli değil mi? Tabi ki bu yeterli değil, her bina mutlaka kat mülkiyetine dönmesi gerekir. Bu aşamada kat irtifakı kurulmadan doğrudan kat mülkiyetine başvurulması da mümkündür. Bu kapsamda tapu memurunca düzenlenen resmi senet (kat mülkiyeti tapusu) ile kat mülkiyetine geçiş sağlanacaktır.
İpotek ve ya şerh varsa ne olur?
Kat irtifakı döneminde tapuya koyulmuş olan ipotek, şerh vb. kısıtlamalar, Kat mülkiyetine geçilmesiyle birlikte aynı şekilde arsa üzerinde leh veya aleyhe olan ipotek, irtifak hakları vb. tüm haklar ana gayrimenkulün tapu kütüğü sayfasına tescil edilecek ve kat mülkiyeti kütüğünün beyanlar hanesinde belirtilecektir.
Ortak olan gayrimenkul üzerinde kat mülkiyeti kurulması
Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş bireysel olarak yapılamaz, kat maliklerinin tamamının alması gerekir. Miras kalmış olan veya çok ortaklı olan binalarda kat mülkiyeti kurulması ise, genelde ortaklığın giderilmesi davalarında özellikle çok daireli binalarda hakim tüm paydaşlara veya mirasçılara haklarına düşen payları oranında daire, dükkan vb.bağımısz bölümleri paylaştıracak şekilde kat mülkiyeti rejimi tesis edebilecektir. Burada önemli nokta, taşınmazın bu şekilde bir bölünmeye elverişli olması gerekiyor. Eğer bölünmesi gereken müstakil konut veya arsa ise bunlar üzerinde kat mülkiyeti rejimi tesis edilemeyecektir.
KAT MÜLKİYETİ ALABİLMEK İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR
- Ana yapının inşaatının tamamlanmış olması,
- Bölümlerin bağımsız olması,
- Ana yapının tümünün kat mülkiyetine çevrilmesi,
- Ana yapının kâgir olması,
- İskân belgesinin alınmış olmasıdır.
KAT MÜLKİYETİNE GEÇİŞ İÇİN GEREKLİ BELGELER
– Dilekçe: Bütün bağımsız bölümlerin ayrı ayrı değerleri ile bu bölümlere, değerleri ile orantılı olarak ayrılan arsa paylarını gösterir tüm maliklerce imzalanmış dilekçe.(istenildiğinde bu dilekçe tapu sicil müdürlüğü görevlilerince yazılır.)
– Mimari proje; Bağımsız bölümlere düşen arsa paylarının gösterildiği, bağımsız bölümlerin özelliklerinin, konumlarının ve numaralarının bulunduğu proje müellifi mimar tarafından yapılan ve ana gayrimenkulün maliki veya bütün paydaşları tarafından imzalanan, yetkili kamu kurum ve kuruluşlarınca onaylanan mimarî proje Genel İnşaat Projesi: Bir mimar veya mühendis tarafından yapılmış olması ve doğruluğunun belediyece (belediye sınırları dışında bayındırlık ve iskân müdürlüğünce) tasdik edilmiş olması gerekir.
– Vaziyet Planı: Bir arsa üzerine yapılacak birden fazla yapıların (blok veya ayrı ayrı) arsa içindeki konumu ile varsa özel yol, yeşil saha, spor tesisleri gibi ortak yerlerin açıkça gösterilmesi ve belediyece tasdik edilmiş olması gerekir. Genel inşaat projesinde, vaziyet plan mevcut ise ayrıca vaziyet planı ibrazına gerek yoktur.
– Yapı Kullanma İzin Belgesi (İskân Ruhsatı): Tüm bağımsız bölümlere ilişkin yapı kullanma izin belgesi alınmalıdır.İskan olmayan binalar kesinlikle kat mülkiyetine dönemezler.
– Fotoğraf: Ana gayrimenkulün tamamaının görünür bir şekilde ön ve arka cephelerini, mümkünse yan cephelerini gösterir, en az 13 x 18 cm. boyutlarında ve hangi ada parsele ilişkin olduğu belediyece tasdik edilmiş olması gerekir.
– Liste: Listenin, her bağımsız bölümün arsa payını, kat, daire, iş bürosu gibi niteliğini ve bunların birden başlayıp sıra ile giden numarasını, varsa eklentisini göstermesi ve ana gayrimenkulün maliki veya bütün paydaşları tarafından imzalanması ayrıca noterden tasdikli olması gerekir.
– Yönetim Planı: Ana gayrimenkulün yönetimin düzenleyen yönetim planının her sayfasının bütün maliklerce imzalanmış olması gerekir. Ofis, daire vb bağımsız bölümlerin kullanılış tarzına ve yapıların özelliğine göre hazırlanmış ve paydaşlar / malikler tarafından imzalanmış bir yönetim plânı. Bu yönetim planında denetçi ve yöneticilerin görevleri, alacakları ücret, yönetim tarzı, yapının kullanma amacı gibi hususlar bulunacaktır.
– Maliklerin veya temsilcilerinin fotoğrafı nüfus cüzdanları TC nosu yazılı olması gerekir.TC si yazılı olmayan nüfüs cüzdanları ile işlem yapılmaz.
– Maliklerin son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde ikişer adet vesikalık fotoğrafları (Resmi senet ve tapu senetlerine yapıştırılması için)
– Kat irtifaklı bir taşınmaz malın kat mülkiyetine geçişinde; 1, 2, 3, 6 ve 7 inci maddelerdeki belgeler kat irtifakı tesisinde alındığından yeniden ibraz edilmesine gerek yoktur. Sadece, yapı kullanma izin (iskân ruhsatı), fotoğraf ve yönetim planının (verilmemiş ise) ibrazı halinde maliklerden birinin veya yöneticinin talebine istinaden kat mülkiyeti kurulur.
Kat Mülkiyeti Kanununu madde 20’de yazılan ifade şu şekilde izah edilmiştir. “22.Maddesi “ Kat malikinin, 20 nci madde uyarınca payına düşecek gider ve avans borcundan ve gecikme tazminatından, bağımsız bölümlerin birinde kira akdine , oturma (sükna) hakkına veya başka bir sebebe dayanarak devamlı bir şekilde faydalananlar da müştereken ve müteselsilen sorumludur”
Bu Yazıyı Paylaş!