İskan belgesi nedir ve nasıl alınır? Bu belgeyi alabilmek için sağlanması gereken şartlar nelerdir? Bu içeriğimizde kullanım izni için gereken belgenin ne olduğuna ve nasıl alınabileceğine dair detayları bulabilirsiniz.
İskan Belgesi Nedir?
Bir binanın inşası, yönetmeliklere uygun bir şekilde gerçekleştirilip gerekli ruhsatlar alındıktan sonra belediyeye başvurularak alınan iskan belgesi, yapının kullanımına izin verildiğinin kanıtı olan bir belgedir. Binanın izinli bir yapı olduğu ve kullanılabileceğini gösterir.
Belediyelerde bulunan Yapı Kullanım İzni Birimleri, iskan belgesinin verilmesini sağlayan resmi makamlardır.
İskan belgesinin varlığı, binanın ilk başta sunulan mimari projeye uygun olarak tamamlandığını ve ruhsatlı olduğunu gösterir. Bu nedenle inşaat devam ederken plan ve projeye uygun olarak ilerlenmesi mühimdir.
Neden Gereklidir?
İskân belgesi, yapıya kullanım izni verildiğini ve insanların içerisinde güvenli bir şekilde oturabileceğini gösterir. Bu nedenle bu belgenin bulunmadığı yapılarda barınmamak gereklidir.
Belediyenin bünyesinde çalışan teknik personeller(kontroller), başvuruda bulunulan binanın mekanik projesini, döşeme yöntemlerini, su ve elektrik tesisatını, ısınma için kullanılacak sistemin çeşidini ve diğer inşaat mühendisliği ile ilgili teknik özellikleri kontrol ederek bu belgeyi vermektedir.
İskân belgesi olmayan binalar, belediyenin sisteminde hala inşaat durumunda olarak gözükmektedir. Türkiye’de birçok bina iskansız bir şekilde insanların yaşam alanı olmaktadır. Bu durum büyük bir riski de beraberinde getirmektedir.
Bu belge finansal değer açısından da önem arz etmektedir. Eğer bir ev satın almak için kredi çekecekseniz, alacağınız evin iskan belgesinin olması gereklidir. Aksi halde bankalar kredi vermemektedir. Elektrik, su, doğalgaz vb. abonelikler de, iskanı olmayan binalara verilmemektedir.
İskan Belgesi Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir?
Yapı kullanım izin belgesinin verilebilmesi için yapının ruhsatlı olması gerekir. Ruhsatı olmadan başlamış ya da ruhsatsız eski binalar bu haktan yararlanamaz. İskan için önce yapının ruhsatının olması lazımdır.
Belgenin alınması için ruhsatılı binanın projeye uygun bir biçimde inşa edilmiş ve inşaatın tamamlanmış olması gerekmektedir. Bundan sonra yapılması gereken ise belediyeye başvurarak kontrollerin yapılmasını beklemektedir.
Belgenin alınabilmesi için sağlanması gereken şartlar şunlardır:
- İnşaatın tamamen bitmiş olması,
- İnşaat ruhsatı alındığı tarihten en az iki sene içerisinde başlamış ve 5 sene içinde tamamlanmış olması,
- Bütün binanın, usule ve inşaat öncesi belediyeye bildirilen plana uygun bir biçimde inşa edilmiş olması gerekir.
Yukarıdaki şartlar sağlanmadığı takdirde iskan belgesi alınamayacaktır.
Belgenin alınabilmesi için ihtiyacınız olacak evraklar ile ilgili bağlı bulunduğunuz belediyenin web sitesine bakmanızda fayda var. Örnek olarak Bağcılar belediyesinin istemiş olduğu evraklar aşağıda sıralanmıştır.
1- İskan Talep Dilekçesi (İlgilisinin vefatı halinde mirascıların noter muaffakat beyanı)
2- Yapı Ruhsatı (ASLI)
3- İş Bitirme Tutanağı
4- Yapı Kullanma İzin Belgesi Harcı ve Isı Yalıtım Harcı
5- Vergi Harcı
6- SGK (Borcu Yoktur Yazısı)
7- İ.S.K.İ Gibi Bir Kurumdan Kanal Bağlantı Uygunluk Yazısı
8- Enerji Kimlik Belgesi
9- Yapı Muayene Raporu
10- Binaya Ait Fotoğraflar (4 Cephe, Arka Bahçe Çıkışı, Teras Çıkışı, Güvercinlikler, Dubleks merdivenleri,Net ve Renkli olmalı)
11- Bordür Tretuvar Uygunluk Yazısı
12- Borcu Yoktur Yazısı
13- Asansör Tescil Belgesi (Projede var ise)
14- Mimari Proje (Onaylı)
15- Bina İskan Aplikasyonu
Belge için başvuru yapılırken, inşaat firması yetkilileri bizzat belediyeye başvuruda bulunmalıdır. Bütün kontroller sağlandıktan ve evraklar eksiksiz şekilde tamamlandıktan sonra noterden onaylatılan taahhütname aracılığı ile Yapı Kullanma İzni Amirliğine resmi evraklar iletilir. Daha sonra onay verilerek belge alınmış olur.
Bu Yazıyı Paylaş!