Epoksi zemin kaplama nedir sorusuna cevap arayalım: Epoksi zemin termosetler grubuna ait bir yapıştırıcı kimyasal reçinedir. Epoksi reçinesi sahip olduğu olumlu özellikleri sayesinde en iyi zemin kaplamalardan bir tanesidir. Epoksi zeminler dışarıdan gelebilecek olan herhangi bir kimyasal ya da fiziksel etkiye karşı dayanıklı ve sağlamdır. Bu yüzden sıklıkla fabrika, galeri, garaj gibi alanlarda kullanılmaktadır. Epoksi zemin kaplaması beton zeminler üzerine uygulanır ve uzun yıllar boyunca dayanıklılık gösterir.
Epoksi zemin kaplamasının doğru yapılabilmesi için temiz ve yüzeylerin az gözenekli olması gerekir. Parlatılmış bir zemin üzerine yapılmamalıdır. Bu yüzden beton zeminin yüzeyinin düzgün olmasına çok dikkat edilmesi gereklidir. Epoksi kaplama yapılmadan önce zemin üzerinde bulunan büyük çatlak ve çukurların kapatılması ya da onarılması gereklidir.
Epoksi zemin kaplama nasıl yapılır?
Epoksi zemin kaplama uygulanmadan önce zemin sızdırmazlık açısından test edilmeli, bunun için de yere bir miktar su dökülmelidir. Eğer ki su yüzeyde kayboluyorsa gözeneklerin hala açık olduğuna işaret eder, su yüzeyde kalıyorsa gözeneklerin tamamen kapatılmış olduğu anlaşılır ve bu durum epoksi kaplama yapmak için uygundur.
Epoksi kaplama uygulanmaya başlamadan önce sıcaklığın uygun olduğundan emin olunması gerekir. Herhangi bir sıcaklık artışı durumunda kaplama kabarır ve soyulmalar meydana gelmeye başlar. Epoksi astarı olarak uygulanacak olan ürünün en son işlem olarak uygulanması önemlidir. Bu işlemden sonra yalnızca birkaç saat kuruması beklenir ve ardından ikinci bir kat atılması yeterlidir.
Epoksi Zemin Kaplamasının Avantajları
- İç mekanlarda uygulanmasıyla sonucu parlak bir yüzey oluşturur ve bu yüzey sayesinde iç mekan aydınlatmasına yardımcı olur.
- Yüksek miktarlardaki ağırlıklara dayanabilir.
- Temizlenmesi kolay, yağ ve suya karşı dayanıklıdır.
- Yıllar boyunca dayanabilecek pürüzsüz ve kusursuz bir yüzey oluşturur.
- Çukur ve çatlakların gizlenmesi için kullanılır.
- Fabrika gibi üretim tesisleri için kimyasallara karşı dirençlidir.
- Beton zemin üzerinde oluşabilme ihtimali olan aşınma ve yıpranmayı önler.
- Yüzeyi kaymaz bir yapıya sahiptir ve kir tutmama özelliği ile kolay temizlenme özelliğine de sahiptir.
- Bakteri oluşmasını ve çoğalmasını engeller.
- Dekoratif uygulamalarda geniş bir renk seçeneğine ev sahipliği yaptığından dolayı estetik bir görünüm meydana getirir.
- Uzun ömürlüdür.
- İzolasyon sağlar.
- Hijyeniktir.
- Koku yapmaz.
- Kir tutmaz, kolay temizlenebilir.
- Yağ ve kimyasallardan kolay kolay etkilenmez.
Epoksi Zemin Kaplamasında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
- Epoksi zemin kaplama zemin çatlaklarına derz olarak kullanılacaksa raf ömrünün tamamlamamış olması gerekir.
- Kutu üzerinde bulunan talimatlara harfiyen uyulması gerekir.
- Uygulama yapılırken yabancı bir madde eklemekten kaçınılmalıdır. Eğer eklenilirse epoksinin dayanıklılığını yok edecek, ömrünü kısaltacaktır.
- Karışımı hazırlarken topaklanma olmamasına özen gösterilmelidir.
- Karışım tamamen homojen bir hal aldığı anda uygulamaya geçilmesi gerekir.
- Uygulanacak olan alanın temiz olması önemlidir.
- Hem sıcaklık hem de nem oranına dikkat edilmesi gereklidir. Hem havanın hem de yüzeyin nem ve sıcaklık oranları kontrol edildikten sonra uygulama yapılmalıdır.
Epoksi Zemin Kaplama Çeşitleri
Epoksi zemin kaplaması için fazla çeşit bulunmaktadır. Fabrikalar için kullanılan epoksi ile depolar için kullanılan epoksiler birbirinden tamamen farklıdır. Doğru bir epoksi seçilebilmesi için zemin sağlığının bilinmesi gerekir.
Epoksi Zemin Kaplama Çeşitleri
- Şeffaf Epoksi Zemin Kaplaması
- Portakal Kabuğu Desenli Epoksi Zemin Kaplaması
- Üç Boyutlu Epoksi Zemin Kaplama
- Multilayer Epoksi Zemin Kaplaması
- Self-levelling Epoksi Zemin Kaplaması
- Anti-statik Epoksi Zemin Kaplaması
- Metalik Epoksi Boya
- Epoksi Boya
Epoksi Zemin Kaplama Malzemeleri
Zeminlerin ihtiyacına yönelik muhtelif malzemeler kullanılmaktadır. Estetik kaygılarla yapılan zeminlerde epoksi veyahut PVC malzemeler tercih edilmektedir. Doğru malzemenin seçilmesi için bu malzemelerin satışlarının yapıldığı yerler ile iletişime geçmeli ve ne amaçla kullanılacağı belirtilmelidir.
PVC ZEMİN KAPLAMA NEDİR? NASIL YAPILIR?
Türlerine Göre Epoksi Zemin Kaplama Malzemeleri
- Epoksi Zemin Kaplama Malzemesi
- Kauçuk Zemin Kaplama Malzemesi
- PVC Zemin Kaplama Malzemesi
- Poliüretan Zemin Kaplama Malzemesi
Şeffaf Epoksi Zemin Kaplaması
Hem estetik hem de dayanıklı epoksi kategorisinde yer edinmiş olan bir üründür. Sıklıkla evlerde, tanıtım ofislerinde ve mağazalarda kullanılmaktadır. Şeffaf epoksi zemin kaplama en fazla tercih edilen çeşittir. İki kat astarın uygulanmasının ardından beyaz renkli bir epoksi kaplama malzemesi uygulanır. En üst kata ise şeffaf epoksi kaplaması yapılarak parlak ve estetik bir görüntü ortaya çıkartılır.
Portakal Kabuğu Desenli Epoksi Zemin Kaplaması
Sıklıkla fabrika ve depo gibi alanlarda tercih edilen bir kaplama çeşididir. Araç ve yük çoğunluğunun olduğu alanlarda güvenle kullanılır. Aşınmalara karşı yıllarca dayanıklıdır ve tercihe göre mat, yarı mat ve parlak olarak uygulanır.
Üç Boyutlu Epoksi Kaplama
En çok insanların dikkatini çeken kaplama türüdür. İstenilen herhangi bir görsel zemine işlenerek ardından 3D kristal malzemesi ile kaplanır. Bu durum zemini hem dayanıklı hem de canlı tutar. Bu kaplama en çok ustalığa ve tecrübeye ihtiyaç duyan bir uygulamadır. Sıklıkla otel lobilerinde, havuz zeminlerinde ve düğün salonlarında kullanılır.
Multilayer Epoksi Zemin Kaplaması
Sürekli kullanılacak olan, yük kaldırılıp indirilecek olan ve darbe alma ihtimali olan alanlarda kullanılır. Daha dayanıklı bir zemin olabilmesi için öncelikle ince bir zemin atılması gerekir. Zemin sertleştirme etkisine sahiptir ve kolayca uygulanabilir.
Self – Levelling Epoksi Zemin Kaplaması
Kendi kendine yayılan ve tüm zemini kaplayacak kadar geniş alanlarda rahatça kullanılmaya müsait olan bir kaplama türüdür. Zemini bir kütle gibi kaplar ve bunun sonucu dayanıklı bir yapı oluşturur. Birçok renk çeşidi mevcuttur. Sıklıklarla apartman garajlarında, otopark zeminlerinde bu kaplama tercih edilir.
Anti – Statik Epoksi Zemin Kaplama
Genellikle elektrik aletlerinin çoğunlukta olduğu alanlarda kullanılan bir kaplama türüdür. Özel yapısı sayesinde yüzeyde bulunan elektrik yükünü toprağa ileterek iş kazalarının önüne geçer.
Metalik Epoksi Boya
En estetik görünüme sahip olan epoksi kaplama çeşididir. Yapılan tüm metalik epoksi boya çeşitlerinde özelleştirilmiş desenler kullanılır. Bu yüzden kişiye özel bir kaplama türü olarak anılır. Renk çeşidi fazladır ve sıklıkla mağazalarda ve alışveriş merkezlerinin zeminlerinde kullanılır.
Epoksi Boya
Sıklıkla hastaneler, okullar, fabrikalar, elektrik santralleri, iş yerlerinde, otoparklarda, AVM, servis alanları ve benzeri yerlerde kullanılır. Buralarda kullanılmasının asıl sebebi darbelere ve kimyasallara karşı dayanıklı olmasındandır. Günümüzde evlerde de sıklıkla kullanılmaktadır. Epoksi boya uygulanmadan önce boya yapılacak olan yüzey iyice temizlenmelidir ve bu işlemlerin ardından boya astarı uygulanır. Astar kuduruktan sonra ara kat malzemeleri uygulanır ve en sonunda da çelik bir mala yardımıyla boya uygulanır.
Epoksi Zemin Kaplama Temizliği ve Bakımı
Sıklıkla ıslak vakumlu mekanik sıyırıcı ile temizlenmelidir. Bez ve kova yardımı ile yıkama işlemi önerilmez. Hijyen koşulları için büyük bir önem söz konusu olduğu durumlarda anti bakteriyel solüsyonlar kullanılmalıdır ve 60 – 80 derecelik sıcaklıklarda buharlı temizleme yapılmalıdır. Aşındırıcı kimyasallardan kaçınılması gereklidir ve okul yüzeylerinde kullanılması halinde temizliğin sıklıkla yapılması icap eder.