Bahçe ve peyzajda kullanılan dikenli çalı türleri, bazen hoş kokuları bazen ise görüntüleri nedeniyle tercih edilirlerken, daha çok doğal çit oluşumu için kullanılırlar. Bazı türlerin tasarım çalışmalarıyla şekil almaları ortaya estetik bir görüntü çıkarırken, bakımları daha kolay olanları ise bunlar arasında en fazla tercih edilenleridir.
Dikenli Çalı Türleri
Peyzaj uygulamalarında sıklıkla tercih edilen dikenli çalı türleri şunlardır;
Lavantin – Santolina
30 ile 60 santim arasında değişen boyu bulunan Lavantin, gri renkli görüntüsü ve kokulu küçük yaprakları ile dikkat çekmektedir. Bir kökü yaklaşık 1 metrelik alanı kapsayacak şekilde dallanan çalı, çit amacıyla kullanıldığında daha sık aralıklarla dikilmelidir.
Yarım santim genişliğinde parlayan sarı renkli çiçeklere sahip çalının, soğuk havalara karşı dayanıklı olmadığı bilinmektedir. Bakım zorluğu orta seviye grubundadır. Tüm çalılarda olduğu gibi Lavantin de aşırı su istememesiyle bilinmektedir.
Alıç – Doğal Dikenli Çalı Türleri
Dikenli çalı türleri arasında ülkemizde de sık bilinen alıç, aynı zamanda yenilebilir meyvesi ile de bilinmektedir. Farklı birkaç türü bulunan alıcın meyvecilikte yetiştirilen türü ağaç formundadır. İlkbahar aylarında çiçeklenen alıç, yaz ve sonbahar aylarında ise meyve verdiği görülür.
Natal Erik
Yenilebilen meyveler veren Natal erik, yaprak dökmeyen bir yapıya sahiptir. Kurak iklim koşullarında rahatlıkla yetişmesi nedeniyle, su ihtiyaçları en az seviyededir. Çit oluşturmak için iyi bir seçenek olan çalının kırılması durumunda, beyaz zehirli bir öz salgıladığı bilinmektedir.
Yıldızı andıran beyaz ve kokulu çiçeklere sahip olan çalının kırmızımsı kızılcık ve eriğe benzer meyveleri bulunur. Yetiştirildiği bölgenin iklim şartlarına göre, yıl boyunca çiçeklendiğini görmek mümkündür.
Deniz suyunun tuzlu etkisine karşı oldukça dayanıklı olan çalının, kalın çit arayanlar için iyi bir tercih olduğu bilinir. Hoş görüntüsüyle kullanıldığı alana estetik bir görüntü katar. Bakımı diğer çalı türlerine göre biraz daha zor sayılabilir. Ancak kullanıldığı alanda sağladığı görüntü ve hoş kokusunun, buna kesinlikle değer olacağını söyleyebiliriz.
Ateş Dikeni – Pyracantha
Süs çalılarından biri olan Ateş dikeni, yaprak dökmemesi ve kırmızı bol meyveleri ile tercih edilir. Zayıf topraklarda, kuraklıkta ve dolayısıyla aşırı sıcaklıkta yetişebilen bitkinin alıca benzer kırmızı meyveleri bulunur.
Peyzajda kullanılan dikenli çalı türleri arasında yer alan Pyracantha, çit yapımında kullanılmakta ve kesilerek şekil almasından dolayı bahçe ve diğer alanlarda da tercih edilmektedir. Özellikle estetik ve yüksek bir çit yapmak istiyorsanız, Ateş dikeni bunun için en iyi seçeneklerden biridir. Dikenleri gövde geneline yayıldığından dış kısımlardaki dikenlerinin alınması, çite yaklaşanlara zarar vermesini engelleyecektir. Fazla su ihtiyacının olmaması, bakımını kolaylaştırmaktadır.
Silver thorn
Büyük boyutlu çalı türlerinden olması, yüksek çit yapımlarında tercih edilmesini sağlar. Geniş ve yeşil yaprakları dökülmediği için, her mevsim yeşil görmek mümkündür. Hızlı büyüyen yapıya sahip olan çalının kısır topraklar, gölge veya güneş gibi bitkileri etkileyebilecek olumsuz koşullarda da rahatlıkla yetişebilmektedir.
Su istemeyen bir çalıdır. Şekil alabilir ve budanabilir olması, çalının özelliklerinden biridir.
İğdeler
İğdeler, ülkemizde meyveli veya meyvesiz olarak yetişen dikenli çalı türleri arasındadır. Özellikle yaz aylarında açan çiçeklerin muhteşem kokusu, hafif bir esintiyle bile çok uzaklardan hissedilebilir. Meyvesi ise hem çay şeklinde hem de kuruyemiş olarak tüketilebilmektedir.
Susuz ve güneşli ortamlarda rahatlıkla yetişen iğde, meyvesi ile de farklı alanlarda tercih edilen çalılardan biridir. Peyzaj çalışmalarından ziyade, daha çok bağ ve bahçe gibi alanları korumak için kullanılır.
Ancak güzel kokusu nedeniyle bahçe içlerinde ve peyzajlarda da kısmen yer verilmektedir. Çok sulanması durumunda, meyvesi gereken lezzeti vermemektedir.
Bu içeriğimiz sonrasında “Peyzajda kullanılan çalı türleri” başlıklı araştırmamızın da sizin için faydalı olabileceğini düşünüyoruz.
Bu Yazıyı Paylaş!