Derz dolgu ürünü, bir yapının iki parçası arasındaki veya iki özdeş yapı arasındaki boşluğu doldurmak için kullanılan bir bileşiktir. Uygulama alanı oldukça geniştir. Seramik karo denilince ilk akla gelen kullanım alanıdır. Özellikle banyo, mutfak, balkon, teras, giriş veya yüzme havuzları gibi alanlarda görmeye alışık olduğumuz fayans aralarını doldurmak için kullanılır. Ayrıca duvar, taş, tuğla ve mermer arasında da kullanılmaktadır. Duvar taşları veya tuğlaları arasındaki boşluklar harçla doldurulur ve derzleri ortaya çıkarmak için üst kısmı mala ile düzeltilir. Bu boşlukları dolduran malzeme derz dolgu maddesidir.
Betonda zamanla meydana gelebilecek çatlakları doldurmak maksatlı da kullanılmaktadır. Beton yüzeyinde bir süre sonra çeşitli açıklıklar oluşabilir. Bu açıklıklar, iklim koşulları veya etkileri ve malzemenin zaman içinde yaşlanması nedeniyle oluşabilir. Bu durumda bu çatlakların genleşmesini ve betona zarar vermesini önlemek için derz dolguları kullanılır. Derz dolgular temelde iki malzemeyi birleştiren bir maddedir. Bu nedenle çimento veya sıva esaslı olarak kabul edilir.
En İyi Derz Dolgu Hangisidir?
Silikon derz dolgu türü en iyi derz dolgu çeşididir. Derz dolguları satın almadan önce hangi marka olduğuna dikkat edilmesi, silikon katkılı ve flex derz dolgu tercih edilmesi önerilir. Silikon bazlı olanlar, uzun süreli dayanıklılığa sahiptir.
Derz dolgunun üretimini yapan firmalar, dış mekan, yoğun kullanıma uygun, silikon içerikli veya özel amaçlı ürünler üretebilmektedir. Ancak bu belirtilen derz dolguları genel olarak dış mekan kullanımına uygundur. Evde kullanılan derz dolgu için silikon derz dolgu türü yeterlidir. Silikon derz dolgu su geçirmez bir yapıya ve özelliğe sahiptir ve uzun süreli bir kullanım olanağı sunmaktadır. Yalnız derz dolgu tek başına su yalıtımı için yeterli değildir. Seramik altında önceden su yalıtımı yapılmış olmalıdır.
Kalekim markasının derz dolgu ürünleri ve özellikleri için tıklayınız.
Bunun haricinde epoksi derz dolgu malzemesi de kullanılmaktadır. Duvar, zemin, iç ve dış mekanlarda kullanılır. Epoksi derz dolgu, daha çok kimyasal ve mekanik etkiye maruz kalan yerlerde kullanılır. Yiyecek içecek fabrikaları, yemekhaneler, mutfaklar, yüzme havuzu ve kaplıca gibi mekanlarda epoksi derz dolgu tercih edilebilir.
Derz Dolgunun Kullanım Amaçları Nelerdir?
- Fayans, seramik veya karo arasındaki boşluğu kapatmak ve güzel bir görünüm elde etmek için kullanılır.
- Su geçirmez özelliği sayesinde suyun alt zemine girmesini engelleyebilir ve olası olumsuz etkileri ortadan kaldırabilir.
- Farklı sıcaklıklarda genleşen ve büzülen seramiklerin çatlamasını önleyerek uzun süreli dayanıklılık sağlar. Bu nedenle olası sorunların giderilmesinde önemli rol oynar.
Seramik Nasıl Yapılmalıdır? Nelere Dikkat Edilmelidir?
Derz Dolgu Nerelerde Kullanılır?
İç veya dış mekanın hemen hemen tüm alanlarında kullanılmaktadır. Genellikle 1 milimetreden 7 milimetre uzunluğa kadar derzler kullanılabilir. Fayansların genişliğine veya fayanslar arasında oluşan boşluklara göre dolgu türleri kullanılabilir.
Derz dolguların yanlış kullanım alanları olarak duvardaki çatlaklar veya yarıklar örnek olarak verilebilir. Ancak, bu yeterli bir onarım aracı olarak görülmemekte ve önerilmemektedir. Bu nedenle duvardaki çatlak veya yarıkları derz dolgusu yardımı ile kapatmak sağlıksızdır.
Derz Dolgunun Tutmama Sebepleri Nelerdir?
Derz dolgunun tutmama sebepleri aşağıda liste halinde verilmiştir.
- Derz yapılmadan önce eski derzler yüzeyden arındırılmalıdır.
- Derzler arasındaki boşluk çok fazla ise derzin tutmama olasılığı yüksektir. (derz kalınlığı yukarıda bahsettiğimiz gibi 1 milimetre ile 7 milimetre uzaklık arasında olmalıdır). Derz dolgusu ambalajının üzerinde kaç milimetre uzaklık için üretildiği ve nasıl uygulanması gerektiği yazılıdır. Bu nedenle derz dolguların uygulanacağı alanın mesafesini ölçerek uygulanacak alana göre derz dolgusu seçimi yapmak sağlıklı sonuçlar almayı sağlamaktadır.
- Hasarlı veya süresi dolmuş bir derz dolgusu kullanmakta tutmama sebepleri arasında yer almaktadır.
- Derzlenecek alan çok kirli ya da yağlı bir alan ise derz dolgusunun tutmama ihtimali oldukça fazladır.
Derz Dolgu Yapılmasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
- — Kullanıma geçmeden önce derz dolgunun kontrolü yapılmalıdır. Malzeme taşlaşmış veya topaklaşmış olmamalıdır. Ürün üzerinde belirtilen son kullanma tarihine dikkat edilmelidir.
- — Kullanılacak ürünün üzerinde belirtildiği gibi hazırlanmalıdır.
- — Toz halindeki derz dolgu, ambalaj üzerinde belirtilen miktardaki su üzerine ağır ağır boşaltılmalıdır. Düşük devirli mikser ile homojen bir karışım elde edinceye kadar karıştırılmalıdır. Uygulama talimatlarında belirtilmeyen katkı maddeleri ilave edilmemelidir.
- — Yerde ve duvarda yapılacak uygulamalar için derz dolgunun kıvamı aynı olmalıdır.
- — Uygulama öncesi derz aralarının temizlenmesi önemlidir. Ayrıca sıcak havalarda derz dolgu harcı içerisindeki suyun ani olarak kaybetmemesi için derz araları nemlendirilebilir.
- — Derz dolgusu ile derzlerin arasının doldurulmasından sonra silim işlemine geçilir. Seramik yüzeylere bulaşan derz kalıntıları matlaşmaya başladıktan sonra silime geçilebilir.
- — Silim işlemi düzgün yapılmalıdır ve seramik yüzeylerdeki kalıntıların derz aralarına taşınmamasına dikkat edilmelidir.
- — Silim için kullanılacak sünger hafif nemli olmalıdır. Islak olarak silim yapılmamalıdır.
- — Derz aralığına ve uygulanacak mekana göre uygun derz dolgu malzemesi kullanılmalıdır.
- — Parapet, genleşme derzi, zemin birleşimi gibi alanlarda poliüretan esaslı derz dolgu malzemesi kullanılmalıdır.
- — Epoksi esaslı derz dolgularda uygulama sonrası hemen silim işlemine geçilmelidir. Silim işleminde ılık deterjanlı su kullanılmalıdır. Tamamen temizlenene kadar uygulama 5-6 defa tekrarlanmalıdır. Kullanılan su ve sünger sıklıkla değiştirilmelidir.
- — Epoksi ve poliüretan derz dolgu yapılmasında derz araları ıslak olmamalıdır.
- — Ortam sıcaklığı ürün ambalajı üzerinde yazan değerler arasında olmalıdır.
Eski Derz Dolgu Nasıl Yenilenir?
Eski derz dolguların yenilenmesi ile ilgili uygulamayı izleyebilirsiniz.
Bu Yazıyı Paylaş!