Peyzaj çalışmalarının vazgeçilmezleri olan çiçek açan çalı türleri arasında özellikle hoş kokulu çiçeklere sahip olan çalılar, daha fazla tercih ediliyorlar.
Çit yapımının yanı sıra estetik görüntüleri ile bahçe çalışmalarında da sıklıkla tercih edilen birçok çalı türü, dayanıklı yapısı ve kolay bakımı ile tercih nedeni olmaktadır.
(Bkz. Hızlı Büyüyen Çit Bitkileri)
Birçoğu Türkiye’de ki genel iklim şartlarına oldukça elverişli olan çalılar, hoş kokuları ile ilkbahar ve yaz esintilerinde bulundukları ortamı daha da güzelleştiriyorlar. Ülkemiz şartlarında da kolay yetiştirilebilecek çiçek açan çalılar şunlardır;
Peyzajda Kullanılan Çiçek Açan Çalı Türleri Hangileri?
Begonvil – Çiçek Açan Çalı Türleri
Görüntüsü bir çalıdan ziyade adeta bir çiçek türünü andıran begonvil, sarmaşığa benzer yapısı ve gelişimiyle peyzaj çalışmalarına önemli katkılar sunar. Çit yapımında daha güvenle kullanılan çalının sunduğu görüntü, estetik açıdan da peyzaj çalışmalarına mükemmellik katar.
Çit dışında peyzaj ve bahçelerin her alanında güzel kokusu ile kullanılabilecek çiçek açan çalı türleri arasında yer aldığı gibi, estetik görüntüsüyle çit ve duvarlarda daha fazla tercih edilmektedir.
Sulama ve gübre ihtiyacı son derece az olan bitkinin, güneş alan yerlerde daha rahat gelişim gösterdiği bilinmektedir. Bu yüzden özellikle Akdeniz ülkelerinde daha fazla tercih edilir.
Çiçekleri kırmızı olan çalı, don gibi hava etkenlerine karşı dayanıksızdır. Bu nedenle yoğun don yaşanan bölgelerde kullanımı pek tavsiye edilmemektedir.
Kış Yasemini (Sarı Çiçekli Çalı)
3 metreye kadar uzayabilen kış yasemini, kış aylarında yapraklarını dökmektedir. İlkbaharın gelmesiyle beraber henüz yapraklanmaya başlamadan çiçek açmaya başlar. Sarı renkli çiçeklere sahip olmasına karşın, kokusuz bir bitkidir. İklim koşullarına bağlı olarak kış aylarında da çiçeklenebilen çalı Yasemin, farklı toprak türlerine uyum sağlayan bir yapıdadır.
Katmerli Çiçek – Japonica Kramers Kamelia
Gülü andıran kırmızı çiçekleri ile katmerli çiçek, özellikle Şubat ve Mayıs ayları arasında çiçeklenen yapısıyla dikkat çeker. Kırmızının dışında, pembe ve beyaz çiçek açan türleri de vardır. Asitli topraklardan hoşlanan ve yavaş büyüyen çiçek açan çalı türleri arasındadır.
Aşırı güneş veya don gibi durumlarda, çiçekleri büyük oranda zarar görebilir. Bu nedenle daha çok ılıman iklimlerde yetiştirilmesi uygundur. Sürekli yeşil yapısı bulunan katmerli çiçek bitkisinin, 50’den fazla türü bulunmaktadır.
Loropetalum – Çiçek Açan Çalı Türleri
Loropetalum Chinense Rubra, yaprak dökmeyen yapısıyla peyzaj ve bahçe çalışmalarında tercih edilmektedir. Mor ve kırmızı yapraklara sahip olan çalının çiçekleri de pembe olarak açar. Bir süre sonra çiçekleri mor ve kırmızıya dönüşebilir.
Türkiye’de denize kıyı bölgeler için ideal olan bitki, soğuk alanlarda ise koruma altında yetiştirilmelidir. Bahar ve yaz aylarında çiçeklenerek çok güzel görüntü sağlar. Yarı gölgeli veya güneşli ortamlardan hoşlanan çalının aşırı sulanmaması gerekir. Gübre ihtiyacı yok denecek kadar azdır.
Lantana Camara – Pembe Çiçekli Mine
50’den fazla çeşidi bulunan pembe çiçekli Mine, Amerika, Afrika ve Asya bölgelerinde yoğun olarak yetiştirilir. Türkiye iklim şartlarıyla da genel anlamda uyumludur. Demetler halinde yuvarlak açan çiçeklere sahip olan Lantana camara, bir metrenin üzerinde uzayabilmektedir. Sıfır derece ve altında donması nedeniyle, sıcak ve ılık iklim şartları için uygundur.
Pembe Çiçekli Abelya Güzellik Çalısı
Abelia Edward Goucher adıyla da bilinen çalı, ilkbaharın başlangıcından itibaren çiçek açar ve sonbahar sonuna kadar pembe çiçekleri ile etrafına güzellik saçar. Gölgelik alanları sevmeyen çalının, bakımı kolaydır. Gübre ve su ihtiyaç ortalama seviyededir.
Gümüş Çalısı – Gündüz Güzeli
Çiçek açan çalı türleri arasında yeşil gümüşi yapıdaki yapraklarıyla öne çıkan gündüz güzeli, beyaz renkli çiçeklere sahiptir. Güneşli ortamları sevmekle birlikte, az su isteyen ve bakımı kolay olan bir bitkidir.
Çiçek açan çalı türleri üzerine detaylı bilgileri sizinle buluşturduğumuz bu içeriğimizin ardından dikenli çalı türleri yazımızı okumanız da peyzaj üzerine fikir edinmeniz açısından faydalı olacaktır.
Bu Yazıyı Paylaş!