Bungalov ev özellikle son yıllardaki alternatif turizm faaliyetleri sonrasında yeniden popüler hale gelmiş küçük ve oldukça sempatik görünen ahşap evlere verilen isimdir. Bu tarz evler ülkemizde özellikle dar arazilerde oldukça ideal kabul edilmektedir.
Her ne kadar ülkemizde son 20 yıldır popülerleşmiş olsa da bu tarz yapıların tarihi 19. Yüzyılın ortalarına kadar dayanır. Bu yapılar ilk olarak İngilizler tarafından tercih edilmiştir. Hindistan’da düşük maliyetli ve pratik bir şekilde yapılabilecek bir yapı arayışına giren İngilizler ahşap kullanarak ilk Bungalov evleri yaptılar ve bu küçük yapıları dinlenme tesisleri olarak değerlendirdiler. Zaten Bungalov kelimesinin kökeni de Hintçe olan bangala kelime dayanmaktadır.
Bungalov Ev Özellikleri Nelerdir?
Bungalov evlerin yaptığı ilk çağırışım doğayla iç içe bir ortamda tamamen doğa dostu bir tasarımdır. Keza bu tarz evlerin ülkemizde çok tercih edilmesinde Antalya, Fethiye gibi yazlık bölgelerdeki alternatif işletmelerin payı büyüktür. Dünya genelinde bakıldığında ise daha çok California, Kuzey Amerika ve İngiltere’nin sahil şeridi gibi coğrafyalarda bu tarz yapılarla her an karşılaşmak mümkündür.
Bu tarz evler çoğunlukla ahşap kullanılarak inşa edilir ve oldukça basit bir mimarisi bulunmaktadır. Dolayısıyla bu yapılarda oksijen sirkülasyonu sağlıklı olarak gerçekleşir. Kısa sürede ve düşük maliyetlerle yapılan bungalov evlerin bütçeyi rahatlatmasının yanı sıra sağlıklı bir alternatif olduğunu da unutmamak gerekir. Ahşabın yanı sıra saman, bambu ya da farklı doğal malzemelerle inşa edilen Bungalov evlere de rastlamak mümkündür.
Bu yapıların ilk bakışta dikkat çeken bir diğer detayı ise alçak ve eğimli çatılardır. Bu mimarinin tercih edilmesinin sebebi yapının güneşin etkilerine maruz kalmamasını sağlamaktadır. Bununla birlikte günümüzde özellikle de turistik tesislerde değişik tarzlara da rastlayabiliyoruz.
Konforun basitlikle sağlandığı bu tarz evlerin çoğunlukla kullanışlı ve geniş verandaları da bulunur. Ayrıca bu yapıların planlarında genellikle dış kapı direkt olarak salona açılır. Böylece alandan tasarruf edilerek direkt olarak yaşam alanına erişim sağlanır.
Avantajları Nelerdir?
Bungalov evler sağladığı birçok avantaj sebebiyle tercih edilmektedir. Bu avantajları şöyle sıralayabiliriz;
- Bu tarz evlerin betonarme yapılara göre oldukça düşük maliyetli olması.
- Uzun süre büyük maliyetli bakımlara gereksinim duymadan kullanılabilmesi
- Sıcak ve sempatik bir görünümü olması
- Güneş ışığının rahatsız edici etkilerine karşı maksimum koruma sağlaması
- Hızla ve kolayca yapılabilmesi
- Ekolojik bir alternatif olması
- Dar alanlı arazilere de kolaylıkla inşa edilebilmesi
- Enerji tasarrufu açısından son derece verimli olması
Bu avantajlardan dolayı her geçen gün daha da fazla tercih edilmektedir.
Bungalov Ev Dekorasyonu Nasıl Olmalıdır?
Dışardan oldukça sempatik ve şirin görünün bu tarz evlerin iç dekorasyonunda da bu özelliğin kaybolmaması hedef alınmalıdır.
İç tasarımda bu tarz yapıların karakteristik özelliği olarak kabul edilen ahşap görünümünün kaybolmamasına özen göstermek gerekir.
Bu tarz evlerde en uygun dekorasyon tarzı Rustik olacaktır. Rustik mobilya ve aksesuarlar Bungalov evin dışarısında hakim olan huzuru yaşam alanlarına da taşıyacaktır.
Bu Yazıyı Paylaş!