Bina kimlik sistemi nedir, yazımızda bu konuda bilgi vereceğiz. Maalesef ülkemiz acı bir şekilde deprem ülkesi olduğunu hatırlatıyor. Elazığ ve İzmir’de meydana gelen son depremlerin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 1,5 yıl boyunca çeşitli önlemlerle ilgili araştırmalar yaptı. Yapılan çalışmalardan biri de yeni gündeme getirilen yapı kimlik sistemidir.
Bakanlık, bunu uygulamak için Savunma Sanayii Başkanı ile bir anlaşma imzaladı. Bu sistemle her yapı herkes gibi bir kimliğe sahip olacak. Nisan ayı itibari ile bina kimlikleri verilmeye başlanmıştır. Yapılan açıklamaya göre, bu kimliklerin yıl sonuna kadar 100 bin binaya tahsis edileceği söyleniyor. Zamanla, proje genişleyecek ve her yapıyı kapsayacaktır.
Yeni yeni tanışmaya başladığımız ve ileride daha çok karşılaşacağımız bu sistemin faydalarından bahsedelim. Bina kimlik sistemi içerisinde her binanın bir logosu olacak. Bu tabelada binanın yaşı, durumu, yerleşim tarihi, kullanılan betonun cinsi, barınağın durumu ve her bir alanda kullanılan malzemelerin özellikleri gibi her binanın fiziki şartları veya planı, asgari ayrıntılar olarak tanımlanacaktır.
Ayrıca tanıma sistemi, farklı durumların tanınmasını kolaylaştırmayı amaçlayan binanın mevcut durumunun görsel efektlerini de içeriyor. Dolayısıyla yapının kontrol edilmesi ve mevcut durumdan farklı operasyonların belirlenmesi daha kolay olacaktır.
Zemin sızıntıları, kesme kolonları veya perde duvar hasarı gibi kritik koşullar anında tespit edilebilir. Her bina 5 yılda bir denetlenecek ve kimlikleri kontrol edilecek. Bu bilgilere ulaşabilmek için bir bilgi tabanı oluşturulacaktır.
Bina Kimlik Sistemi Uygulaması Nasıl Gerçekleşecektir?
Her ev sahibi veya kiracı bu bilgilere kolayca ulaşabilir. Bu durumun nasıl sağlanacağını sorarsanız, vatandaşların bina kimlik sistemi noktasındaki bilgilere kolayca ulaşabilmesi için binanın girişine ve bina içerisine QR kodlar ve RFID chip board yerleştirilecektir.
ASELSAN ile devre kartları konusunda ortak araştırma yapıldı. Bu işaretler herkesin pusulası olacak. Bu işaretler 50-70 m mesafeden okunabilmekte olup herhangi bir afet veya acil durumda paniğe kapılan vatandaşlardan bilgi alınmamakta, yonga levha okunarak sağlık bilgisi alınmaktadır. Bu, acil bir durumda her dakikanın önemli olduğunu varsayarsak çok önemli bir hizmettir.
81 ilde eş zamanlı olarak başlatılan uygulama, bugünlerde devam ediyor. Vatandaşlar QR kodu okutarak cep telefonlarından her türlü bilgiye ulaşabiliyor. Bu, yeni ev alacaklar ve evinin güvenliğinden endişe edenler için bir rehber olacaktır. Projenin yaygınlaşmasıyla birlikte yapı kimlik sistemi uygulaması, e-devlet, yapı denetim sistemi, beton elektronik izleme sistemi, müteahhit bilgi sistemi, mekansal adrese dayalı kayıt sistemi, tapu gibi uygulamalarla birlikte bilgi hizmeti verebilecek.
Bina Kimlik Sisteminin Sağladığı Yararlar Nelerdir?
Bina kimlik sistemi uygulamasının bina hakkında çeşitli bilgiler içereceğini belirtmiştik. Bu birçok yönden kolaylaştıracaktır. Aslında depreme dayanıklı olmayan yapıların kolayca tespit edilmesi can ve mal kaybını önlemeye yardımcı olacaktır.
Böyle bir bina bulunursa derhal tahliye edilecek ve sorumlular hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulması kaçınılmazdır. Bu uygulamanın varlığı, müteahhitler tarafından gerçekleştirilen yasadışı işlere engel oluşturacaktır. Mevcut mevzuatı ihlal eden yapılar tarihe gömülecek. Bu güzel ve etkili sistem öncelikle yaş gruplarına göre uygulanmaya devam edecektir. Umuyoruz ki kısa sürede tamamlanır ve gerekli tedbirler bir an önce alınır.
Gelecekte ev satın alan vatandaşlar, bina kimlik sistemi sayesinde binanın kimlik bilgilerinden evin güvenlik bilgilerini kolaylıkla öğrenebilecekler. İnşaatta ne tür malzemeler kullanılıyor, boyutu nedir, teslim tarihi nedir ve benzeri denetim sonuçlarına kolay bir şekilde ulaşılabilecektir.
Olası bir afet sonrası travma geçirmiş hayatta kalanlara sormanıza gerek yok, tek tıkla bina ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz. Sonuç olarak, kat planları gibi kurtarma operasyonları için gerekli olan bilgilere kolayca erişilebilir.
Bu Yazıyı Paylaş!