Az su isteyen peyzaj bitkileri, genellikle kolay bakımlı olmaları ile de peyzajda tercih edilen bitkiler arasında yer alırlar.
Birçok peyzaj bitkisi formu su istemezken, özellikle mevsimlik çiçeklerin bir kısmı, çimler ve yer örtücülerin su ihtiyaçları biraz daha fazladır.
Az su isteyen peyzaj bitkilerinden Hayıt, Katır Tırnağı – Spartium Junceum, Santolin, Adaçayı, Biberiye,
Misket Gülü, Sarı Kantaron, Ölümsüz Çiçek – Altın Çiçeği, İğde, Fetuska ve Gazanya hakkında bilgi verilecektir.
Az Su İsteyen Peyzaj Bitkileri Hangileridir?
Aşağıdaki bitkiler, peyzajda kullanılan diğer bitki formlarına göre daha az suya ihtiyaç duyarlar;
Hayıt
Yaz aylarında kuruyan derelerde sık görülen hayıt, çok popüler olmasa da peyzaj çalışmalarında değerlendirilen bitkilerden biridir. Mora çalan kokulu çiçekleri bulunur. Fazla su istemediği gibi, bakımı da pratiktir.
Katır Tırnağı – Spartium Junceum
Sarı renkli çiçekleri, muhteşem kokusuyla dikkat çeker. Peyzaj ve bahçelerde özellikle denize kıyı bölgelerde daha sağlıklı yetişir. Bahçelerde çit yapımında da kullanılan çalı formu peyzaj bitkilerinden biridir. Bakım kolaylığı ve az su istemesi ile birçok çalışmalarda tercih edilmektedir. (Bkz. Hızlı Büyüyen Çit Bitkileri)
Santolin
Mayıs ayı itibariyle çiçek açmaya başlayan santolin, az su isteyen peyzaj bitkileri arasındadır. Gri kıvırcık yaprakları ve bodur yapısı, bitkinin öne çıkan özelliklerindendir. Çalı formu olan santolinin çiçekleri solduktan sonra, makaslanması daha sağlıklı gelişmesine yardımcı olur.
Adaçayı
Pembe kokulu çiçekleri bulunan adaçayı, bitki çayı olarak da tüketilebilen peyzaj bitkilerinden biridir. Yaprakları tüylü ve griye çalar. Uzun yaprakları ile yer örtücü olarak da kullanılmaktadır.
Biberiye
Küçük bir çama benzer yapısıyla dikkat çeken biberiye, mavi ve kokulu çiçekleri ile bulunduğu ortamı güzelleştirir. Dekoratif çit amacıyla kullanılan ve az su isteyen peyzaj bitkileri arasında olan bitki, özellikle Akdeniz’e kıyı yerlerde daha verimli yetişir. Kış aylarında yağış alan ve yaz aylarında kurak olan yerlerde yetişmeye elverişlidir. Kışın yapraklarını dökmemesi, onu tercih nedeni yapan sebeplerden biridir.
Misket Gülü
Sakız gülü adıyla da bilinen bitki, tırmanıcı formunda bitkilerden biridir. Kurak ve sıcak iklimlere dayanıklı olması, misket gülünün en önemli özelliklerinden biridir. Mayıs ayında açan çiçekleri 4 hafta boyunca yoğun koku salgılar. Çiçeklenme başladıktan sonra büyüyerek geniş alanlara yayılmasıyla bilinen misket gülü, bakımı kolay bitkiler arasındadır.
Sarı Kantaron
Türkiye’de farklı türleri bulunan sarı kantaron otu, peyzajda kullanılan bitkiler arasında sıklıkla tercih edilir. Kansere iyi geldiğine dair kesin olmayan bulgular sebebiyle kanser otu olarak da bilinmektedir. Sarı çiçekleri ilk açtıkları dönemlerde, etrafa hoş ve yoğun bir koku verir.
Ölümsüz Çiçek – Altın Çiçeği
Sarı kıvrımlı yapraklara sahip çiçekleri ile hoş bir görüntü sunan altın çiçeği, özellikle denize yakın kıraç alanlarda rahatlıkla yetişebilir. Bitkisel ürünler arasında yer alması sebebiyle kurutulan çiçekleri, farklı şekillerde kullanılır.
İğde Az Su İsteyen Peyzaj Bitkileri Arasındadır
Dikenli çalı formunda olan iğde, su istemeyen peyzaj bitkileri arasındadır. Farklı çeşitleri bulunan iğdenin genellikle meyve veren türü Türkiye’de tercih edilmektedir. Peyzajda kullanılabilir olsa da daha çok bahçe alanlarında doğal ve korumaya dayanıklı çit yapımında tercih edilir. İlkbahar Yaz aylarında açan salkım şeklindeki sarı çiçekleri, etrafa muhteşem bir koku yayar. Özellikle hafif bir rüzgâr esmesiyle, iğde ağaçlarının kokuları uzak mesafelere gidecek kadar yoğundur.
Fetuska
Boyu 50 santimin altında olan Fetuska, sert ve ince yapraklara sahiptir. Yapraklar genellikle gri-yeşil karışımı tonlardadır. Dökülmeyen yaprakları, sonbahar aylarında sararır. Çiçekli bir bitki olmamasına karşın, yer kaplayıcı olması ve az su istemesi nedeniyle tercih edilir.
Gazanya
Sarı küçük çiçekli ve koyu yeşil yapraklıdır. Bazı türlerinin yaprakları ise grimsi tonlardadır. Yer örtücüler arasında bulunan bitki, az su isteyen yapısı ve kolay bakımı ile tercih edilir.
Az su isteyen peyzaj bitkileri üzerine hazırladığımız bu listemizin ardından peyzaj alanında daha fazla bilgiye ulaşmak adına “Peyzajda kullanılan süs bitkileri” yazımızı da mutlaka değerlendirmenizi öneririz.
Bu Yazıyı Paylaş!