Akrilik boya nedir? Nasıl kullanılır? Başlıklı bu yazımızda, geniş kullanım alanı bulunan akrilik boyaların nerelerde nasıl kullanıldığına ve kullanımı esnasında daha iyi sonuçlar alınmasını sağlayacak ipuçlarına yer verdik.
Temel hammaddesi elyaf olan, çok amaçlı kullanıma sahip ve kullanıldığı alanda daha pürüzsüz sonuçlar vererek daha çok tuval çalışmalarında tercih edilen bir boya türüdür diyerek, akrilik boya nedir? Sorusunu cevaplandırabiliriz.
Temel hammadde olarak elyaf kullanılan akrilik boyalar imal edilirken akrilik reçine, cilt ve pigment gibi maddeler de kullanılmaktadır. Çok yaygın kullanım alanına sahip olması ve amaca uygun en iyi sonuçları vermesi nedeniyle tercih edilen boyalar arasındadır.
Sağlık açısından birçok boya çeşidi gibi zararı olmayan akrilik boyalar sudan etkilenmediği gibi, cilde bulaşması halinde de su ve sabunla kolay bir şekilde temizlenebilir olmasıyla da avantaj sağlar.
Akrilik Boya Nasıl Kullanılır?
Akrilik boyaların kullanım alanlarının farklı olması kullanım tekniklerinin değişmesine neden olsa da temel olarak tuval üzerinde kullanılması nedeniyle, akrilik boya nasıl kullanılır? sorusunu cevaplarken tuval kullanımı üzerinde duracağız.
Tuval çalışmalarında aşağıdaki tekniklerin doğru uygulanmaması halinde, akrilik boya kullanımının vereceği sonuç sulu boya kullanımından elde edeceğiniz sonuçtan farksız olacaktır. Bu nedenle hangi tekniği kullanırsanız kullanın, doğru bir şekilde uygulanmasına mutlaka dikkat etmelisiniz.
Palet bıçağı ile kullanma tekniği: Tuval çalışmalarında kullanılan bu tekniğin uygulanışı, bir bıçak yardımıyla krema sürer şekildedir. Tuval üzerine sürdüğünüz boyanın palet bıçağı kullanılarak boya ile rahatlıkla uygulama yapılabilir.
Baskılama tekniği ile akrilik kullanımı: Baskılama tekniği ile akrilik boya kullanımı genellikle özel sünger ile yapılmaktadır. Süngerin kenar kısmıyla alınan boya tuvale uygulanır.
Sıçratma tekniği: Tuval üzerine sıçratma tekniği, hiç şüphesiz akrilik boya ile tuval çalışmalarının en eğlenceli yanlarından biridir. Fırçaya alınan boya mümkün olduğunca ıslatıldıktan sonra, tuval yüzeyine sıçratılarak uygulanır. Keskin hatlara sahip bir görüntü yerine, genel bir manzara elde etmek için daha etkili bir yöntemdir.
Noktalama tekniği: Klasik resim yapma tekniklerinden biri olan bu yöntem uygulanırken fırçaya alınan boya, resim üzerinde detay oluşturulmasını sağlar. Tuvalin herhangi bir noktasına yapılacak küçük uygulamalar için, fırça çalışmanın ilgili bölgesine dokundurulur.
Detaylandırma tekniği: Bu teknik ise, tuval üzerinde akrilik boya nasıl kullanılır? sorusuna verilecek son cevaptır. Yukarıda bahsedilen uygulamalardan sonra tuvale uygulanan boyanın, resim içerisinde detaylandırılmasının yapılmasını sağlayan yöntemdir.
Akrilik Boya Nerelerde Kullanılır?
Genellikle hobi amaçlı resim çalışmalarında ve bunlar arasında da daha çok tuval üzerine yapılan çalışmalar için kullanılır. El sanatları ve hobi amaçlı kullanımlar akrilik boyanın en fazla kullanıldığı alanlar olmakla birlikte, ev dekorasyon çalışmaları ve tekstil gibi birçok alanda akrilik boya çeşitlerinin kullanıldığı görülmektedir.
Akrilik boyaların kullanıldığı alanları maddeler halinde sıralayacak olursak, şunları söyleyebiliriz;
- Ressamların tuval çalışmalarında
- Tekstilde özellikle kumaşların el yapımı süslemelerinde
- Kanvas ve cam tablolar üzerine görsel yapımlarında
- Kumaş, ahşap, kâğıt ve seramik gibi yüzeylerde yapılacak el sanatları çalışmalarında olmak üzere genel olarak farklı yüzeyler için hobi amaçlı uygulanabilecek çalışmalar için, akrilik boyalar tercih edilmektedir.
Akrilik Boya Çeşitleri
Rich Multi Surface
Kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir.
- Metal yüzeylerin boyanmasında,
- Kağıt ve karton üzerine yapılacak çalışmalarda,
- Seramik boyanması ve kanvas pano çalışmalarında,
- Cam ve kumaş yüzeylerde,
- Parlak mobilyaların boyanmasında kullanılabilir.
Cadence Hybrid Multisurface
İç ve dış mekanlarda kullanılabilir. Kullanım alanları aşağıda sıralanmıştır.
- Ahşap,
- Cam,
- Seramik,
- Kumaş,
- Plastik,
- Porselen,
- Strafor yüzeyler ve
- Kağıtların boyanmasında kullanılabilir.
Akrilik boyaların en önemli özelliklerinden birisi astar ve zımparalama işlemelerine ihtiyaç duyulmamasıdır. Akışkan bir yapıya sahip dayanıklı bir boya çeşididir. İki kat yapılacak boya uygulamasında 2. kat boyanın ilk kat yapılacak boyadan en az 24 saat sonra yapılmasına dikkat edilmelidir.
Talens Art Creation
Hızlı kuruyan hamur kıvamında bir boyadır. Tamamı akrilik reçineden oluşur. Ekonomik ve kaliteli bir yapısı vardır.
Akrilik Boya Yapılmasında Fırça Seçimi
Seçilecek fırça aşağıdaki özelliklerde ve kalitede olmalıdır.
- Kılları sentetik olmalıdır.
- Uzun saplı ve kaliteli malzemeden üretilmiş olmalıdır.
- Fırçanın kılları çok sert olmamalıdır.
Akrilik Boya Nasıl Temizlenir?
Çalışmalar esnasında, cildinize boya bulaşmış olabilir. Akrilik boyaların en güzel yanlarından biri, temizliklerinin basit olmasıdır. Ellerinize veya cildinizin herhangi bir yerine boyanın bulaşması durumunda, sabun ve ılık su ile kolaylıkla temizleyebilirsiniz.
Kıyafetlere boyanın bulaşması halinde ise kurumadan önce temizlenmesi daha kolay olabileceği gibi, kuruduktan sonra da deterjan ve sıcak su ile temizlenebilmektedir. Ancak beyaz kıyafetler üzerine damlayacak farklı renkler, yıkansa bile iz bırakabilir.
Fırça ile işiniz biter bitmez fırçayı yıkamanızı tavsiye ederiz. Böylelikle fırça daha uzun süre istenilen kalitede boyama işlemini gerçekleştirebilir.
Bu Yazıyı Paylaş!