Ev taşınmasını gerçekleştirdikten sonra yeni sisteme göre taşındığınız adresi yetkili mercilere bildirmeniz gerekiyor. İkametgah değişikliğini 20 iş günü içinde yapmanız gerekiyor. İkametgah nedir, ikamet edilen, yerleşik olarak yaşadığınız, oturduğunuz konutun ifade eder. İkametgah belgesi ise, bir kimsenin veya ailenin ikamet ettiği, yaşamını devamlı olarak sürdürdüğü evi, resmi olarak resmi makamlara bildirdiği ve Devlet kayıtlarında bulunan adrestir. Hukuken herkesin tek bir ikametgah adresi bulunur aynı anda iki ikamet adresi resmi olarak gösteremezseniz.. Bir başka deyişle ikametgah, bir kimsenin yerleşme kast ve niyetiyle oturduğu yer anlamına geliyor. Bir kişi başka bir adrese taşınıyorsa mutlaka İkametgâh Değişikliğini yapması gerekir.
Bu değişikliğin kaynağı 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 50. maddesinde belirlenmiştir. Buna göre yeni bir adreste oturmaya başlayan kişilerin 20 iş günü içerisinde ikametgah değişikliği yapmaları gerekir. 20 iş günü içerisinde ikametgah değişikliği bildiriminde bulunmayan kişilere idari para cezası uygulanır.
İkamet adresi bildirilmesi, bağlı bulunduğunuz nüfus müdürlüklerine giderek Kişinin yaşadığı şehirin ili, ilçesi, mahallesi bina ve daire no suna kadar tüm bilgileri bildirerek o mekânda yaşadığını kayıt altına aldırması gerekir. Bu işlem neden zorunludur? Bildiğiniz gibi insanlar yaşadıkları muhite ait olan bazı zorunlu hizmetlerden faydalanması gerekir, İkametgah adres değişikliği bildirimin yapmayan kişiler bu hizmetlerden de faydalanamıyor. Nedir bu hizmetler?
• Ailenize ait aile hekimi,
• Çocuğunuzun Gidebileceği devlet okulunun belirlenmesi
•Oy verilecek bölgenin okulun belirlenmesi
• Muhtarlık işlemlerinin yapılabilmesi
• Abonelik işlemlerinin yapılabilmesi, Gibi işlemlerde bu ikametgah adresi esas alınır.
İkametgah Adresi Değişikliği Nasıl Yapılır?
İkametgah değişikliği iki şekilde gerçekleştirilebilir
1-İkametgah değişikliğini internetten e-devlet üzerinden gerçekleştirmek
Bunun için e-devlet şifrenizle, Mobil imza ya da elektronik imza kullanılarak e-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Adres Değişikliği Bildirimi sayfasına girilmelidir. https://www.turkiye.gov.tr/adres-degisikligi-bildirimi
2-İkametgah değişikliği yapmanın diğer yolu ise taşınılan adresin bağlı olduğu nüfus müdürlüğüne başvurmaktır. Bunun için izlenmesi gereken prosedür vardır, işte 6 adımda izlenmesi gereken yol.
6 Adımda Adres Değişikliği Nasıl Yapılır?
1- İlk iş Muhtarlığa başvurmakla başlayın, muhtarın düzenleyeceği “Form C belgesi” alın.. Vatandaşlarımız bu formla nüfus müdürlüklerine giderek kayıtlarını yaptırmaları gerekir
2- Taşındığınız konutun size ait olduğunuzu gösteren noterden tasdikli kira sözleşmesi, Tapu, elektrik, su, doğalgaz vb. adınıza kayıtlı fatura veya abonelik sözleşmesi.
3- Bu belgelerle birlikte İlçe Nüfus Müdürlüğüne (Kaymakamlık) başvurulur
4- Görevli memurun vereceği İkametgâh adres Değişikliği belgesini alın
5-Bu belgeyi yeni ikamet ettiğiniz yerin mahalle muhtarlığına teslim edin
6- Bu belgeyi de bina yöneticisine (varsa) verin.
Bu Yazıyı Paylaş!