Fek yazısı ile ilgili bilinmesi gerekenler
Öncelikle fek kelimesinin ne anlama geldiğini açıklamaya çalışalım. FEK ne demek? Bir varlığa ilişkin olarak yapılmış bir işlemin ortadan kaldırılma işlemine denir. Varlığa ilişkin yani bir gayrimenkule bir taşınmaza güvence olarak koyulan ipotek ’in borcun tamamının bitmesi durumunda ipotek altına alınmış olan gayrimenkulun taşınmazın veya bir varlığın ipoteğinin kaldırılması serbest bırakılmasıdır.
En çok fek yazısı kavramı Konut kredilerinde karşımıza çıkıyor, alınmış olan kredi karşılığında konutun tapusuna ipotek koyulması ve bireyin- kurumun bankaya olan borcunun tamamının kapatılmasının ardından kredi çekmiş olduğu banka tarafından tapu müdürlüğüne ipoteğin kaldırılması için hazırlanan resmi belgeye “fek yazısı” deniyor. Fek yazısının içeriğinde banka kredisi ödemesi tamamlanan kişiye ait konutun ipoteğinin kaldırılmasına dair bilgiler yer alıyor.
Genelde kredi kullanılan konutların satın alma işlemi ile birlikte kredi vadesi bitene kadar taşınmaz- gayrimenkul-konut banka tarafından ipotek işlemi gerçekleştirilir. İpotek bankasının vermiş olduğu kredi karşılığında kendisini güvence altına almasıdır. Kredi kullanan kişi bankaya olan borcunu ödememesi durumunda banka evi icra karşılığında alır ve satışa çıkartır 3. kişilere konutunuzu satabilir. Alınan kredi zamanında borçların tamamının bankaya ödenmesi durumunda tapuya koyulan ipotek kaldırılır. İşte bu aşamada fek yazısı devreye giriyor, ipoteğin kaldırılması için öncelikle bankanın ipotek fek yazısı hazırlaması ve tarafından Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne teslim eder bu şekilde taşınmaz üzerinde bulunan ipotek kaldırılırmış olur.
fek yazısı genelde mevzuat gereği elden verilmez banka kendi personeli yada online olarak tapu müdürlüğüne yollayabilir. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Tapu Tescili Tüzüğünün 88. maddesinde vatandaşların belgeleri elden teslim edemeyeceği belirtilir. Fek yazısı için başvurulan bankanın, ilgili tapu müdürlüklerine fek yazısını göndermesi gerektiği belirtilmiştir.
Fek Yazısı Nasıl Alınır?
Bir gayrimenkul sahibi, konut kredisini tamamen kapattığı zaman, bankadan ipoteğin kaldırılmasını belgeleyen fek yazısını talep edebilir. Bu süreçte, ev kredisi borcunun tamamının ödenmiş olması şarttır. Gayrimenkul sahibi, ilgili bankaya bir dilekçe ile başvurarak bu belgenin hazırlanmasını isteyebilir.
Konut kredisi sözleşmesinde, bankanın ipotek fekki için herhangi bir ücret talep etmeyeceğine dair bir hüküm bulunup bulunmadığını kontrol etmek önemlidir. Eğer böyle bir madde varsa, borçlu, kredi süresince ödediği toplam tutarın dışında herhangi bir ek ücret ödemeden fek yazısını elde edebilir. Banka, sözleşmede belirtilmesine rağmen ücret talep ederse, gayrimenkul sahibi bu duruma itiraz edebilir.
Bankadan alınan fek yazısı, noter tarafından onaylanmalı ve Tapu Sicil Müdürlüğü’ne sunularak kayıtlara işlenmelidir. Bu işlemin, fek yazısının alınmasından itibaren en geç bir yıl içinde tamamlanması gerekmektedir.
Fek Yazısı Almak İçin Gereken Belgeler Nelerdir?
Gayrimenkul üzerindeki ipoteğin kaldırılması adına talep edilen fek yazısının alınabilmesi zorunlu olmasa da bu belgeleri talep edebilirler.
•İpotek edilen gayrimenkule ait tapu senedi
•Tapu senedi yoksa gayrimenkule ait ada ve parsel numaralarının yer aldığı resmi belge ibraz edilmelidir.
•Tapu senedi ya da ada ve parsel bilgilerinin yer aldığı evraklar olmadığı takdirde gayrimenkul sahibinin sözlü beyanı da geçerli sayılır.
•Alacaklı ya da temsilcisinin ve gayrimenkulun yeni sahibi olan borçlunun fotoğraflı nüfus cüzdanı ve fotokopisi sunulmalıdır. Nüfus cüzdanı yerine pasaport veya avukat kimliğinin aslı ve fotokopileri de ibraz edilebilir.
•Gerçek kişilerden T.C. kimlik numarası, tüzel kişilerden vergi numarası talep edilir.
•Alacaklı ya da gayrimenkulün yeni sahibinin temsilcilerinin bulunması halinde temsil etme yetkisini gösteren belgeyi ibraz etmeleri istenebilir.
Bu Yazıyı Paylaş!